חזרה לבלוג המילניום

טיפול בטרשת נפוצה ברפואה סינית

מחלת טרשת נפוצה נחשבת למחלה שפגיעתה יכולה להיות קשה מאוד. לצד חולים שסובלים מהמחלה בצורה של התקפים בודדים שביניהם מתאפשרת החלמה, יש אחרים שסובלים מגרסה חמורה הרבה יותר. בגרסתה האגרסיבית, טרשת נפוצה יכולה להביא להחמרה מתמשכת בתפקוד, עד שהחולה מגיע למצב בו הוא מרותק לכיסא גלגלים ואינו יכול לתפקד באופן עצמאי, ללא עזרה.

ברפואה המערבית, טרשת נפוצה נחשבת למחלה של מערכת העצבים, שמתרחשת כתוצאה מזיהוי מוטעה של מערכת החיסון. אותה תאים שאמורים להילחם במחוללי מחלות שונים (יתכן שבהשפעת וירוסים שונים או מיעוט בוויטמין די), פוגעים במוליכות החשמלית של הנוירונים, על ידי פגיעה בחומר המבודד שידוע בשם מיאלין. לעומת זאת, על פי הרפואה הסינית, טרשת נפוצה קשורה בפגיעה במרידיאנים ובחסימות באנרגיית הצ’י. פגיעה זו מלווה לרוב בעודף לחות, פגיעה בטחול, בכבד ובמערכת הדם.

חיזוק הגוף
הרפואה הסינית, בהתייחסותה למחלת טרשת נפוצה, איננה מתיימרת להביא את המטופל לריפוי מלא. המטרה של מרבית המטפלים הסיניים והאלטרנטיביים דומה לזו של הרפואה המערבית – להקל על הסימפטומים ולנסות להשהות את התדרדרות המחלה. חיזוק הגוף יעשה באמצעות שילוב של פעולות כגון דיקור ומתן צמחי מרפא מתאימים.
חשוב לציין שבמחלה זו אבחון מעמיק הוא בעל חשיבות רבה מאין כמוה. טרשת נפוצה יכולה להיות מכמה סוגים. חלק מהחולים סובלים מהמחלה בגרסתה הקלה יותר והם חווים תקופות של הקלה משמעותית בעוד שאחרים אינם ברי מזל והם יכולים לסבול מהתדרדרות שכוללת ירידה משמעותית ביכולת הראיה, חולשת שרירים עד כדי ניוון, רעד בגפיים וירידה משמעותית במצב הנפשי והרגשי. רק לאחר אבחון של השפעת המחלה על החולה תוכל הרפואה הסינית להציע פתרונות יעילים.

טיפול מותאם אישית
רק לאחר שהמטפל מאפיין את מצבו של החולה, את סגנון חייו, את מאפייני התזונה שלו ואת מצבו הנפשי, ניתן לבנות טיפול לסימפטומים השונים של טרשת נפוצה. סוגי הטיפולים השונים כוללים:
1.      דיקור – טיפול בדיקור סיני (אקופנקטורה) יכול להועיל למרבית חולי טרשת נפוצה. נקודות דיקור שונות יילקחו בחשבון בהתאם לסימפטומים שמהם סובל החולה ובעיקר בהתאם לאופן שבו המחלה פוגעת בגוף.
2.      מוקסות ועשבי מרפא – לצד הדיקור, גם טיפול במוקסות ובעשבי מרפא יאפיין את הטיפול בחולה. עשבי מרפא יכולים להיות בגרסתם הטבעית או בקפסולות, על פי התוויית המטפל.
3.      חיזוק הטחול – רבים מהמטפלים הסיניים רואים בחיזוק הטחול מאפיין חשוב שמסייע לחולים. על כן, חיזוק הטחול וסילוק עודפי לחות יבוצעו בקרב חלק לא מבוטל מהחולים.
4.      חיזוק הכליות – במצבים הקשים יותר של המחלה נדרש בדרך כלל טיפול בכליות שכן מצבן מידרדר עקב התמשכות המחלה והסימפטומים שלה.
5.      שינוי אורחות חיים – חלק חשוב מהטיפול יהיה שינוי אורח החיים שמלפני המחלה. בין ההמלצות ניתן לציין את חשיבות המנוחה, צריכת מזון שמשפר את מצב הלחות, הפחתת קיום יחסי אישות ועוד.